Повернутися на головну

ТОП-9 причин відпочити на Азовському морі

Азовське море — це один із найпопулярніших літніх напрямків, затребуваний різними категоріями туристів. На курортах Приазов’я можна знайти і широкі піщані пляжі, і мальовничі берегові урвища, «дитячі» глибини в затоках та «доросле» відкрите море, цілющі лиманні багнюки та мінеральні джерела, заповідні пейзажі, історичні пам’ятники, одним словом, відпочинок та враження на будь-який смак та бюджет.

Ось лише кілька причин, чому варто хоча б один раз поїхати на Азовське море.

1. М’який клімат та тепле море

Відпочинок на узбережжі Азовського моря
Відпочинок на узбережжі Азовського моря

Типовий помірно-континентальний клімат степової України на узбережжі Азова пом’якшується вологим морським повітрям, тому тут дуже тепле літо, із високою відносною вологістю і степовими вітрами, які допомагають легше переносити спеку, та великою кількістю сонячних днів. Літні дощі бувають рідко, зазвичай носять зливовий характер і швидко змінюються ясною погодою.

Наймілкіше у світі Азовське море швидко прогрівається, тому в ньому комфортно купатися протягом усього літнього сезону: вода залишається теплою навіть після дощу, а в липні-серпні доходить до температури «парного молока». Пляжний сезон починається в кінці квітня- на початку травня, вже до початку літа повітря прогрівається до +23–25 °C. Купальний сезон триває 4–5 місяців і закінчується у вересні, а в найспекотніші роки може захопити і перший тиждень жовтня.

2. Цілющі грязі та гарячі джерела

Генічеське озеро
Генічеське озеро

Унікальні мікрокліматичні умови Приазов’я допомагають відновленню та оздоровленню організму. Степове повітря у поєднанні з йодом, бромом, сольовими випарами моря та численних лиманів, а також сама морська вода заспокоюють нервову систему, благотворно впливають на органи дихання, стан шкіри та серцево-судинну систему.

Крім того, практично на всіх азовських курортах є мінеральні джерела та поклади лікувальних мулових грязей:

3. Ідеальне місце для відпочинку з дітьми

Діти на пляжі у Кирилівці
Діти на пляжі у Кирилівці

Азовське море — ідеальне місце для відпочинку з дітьми та дитячого відпочинку. Майже всі готелі, гостьові будинки та бази відпочинку готові надати особливі умови для маленьких туристів. На багатьох курортах працюють дитячі оздоровчі центри, включаючи один із найкращих ДОТ України «Червона гвоздика» у Бердянську. Головні аргументи для батьків на користь азовських курортів:

4. Адаптація та часові пояси

Туристи на курорті Азовського моря
Туристи на курорті Азовського моря

Приазов’я знаходиться в одному часовому поясі з усіма областями України, тому поїздка до моря не відбивається на звичному режимі дня. Не потрібно перебудовувати «внутрішній годинник», як при подорожах на великі відстані або на інші континенти. Узбережжя Азовського моря — це одна і та ж кліматична зона з материковою Україною. Тому організму не доводиться адаптуватися до нових умов, що може бути особливо критично для маленьких дітей та людей зі слабким здоров’ям.

5. Житло на будь-який смак та бюджет

Сучасна база відпочинку у Кирилівці
Сучасна база відпочинку у Кирилівці

На будь-якому азовському курорті, навіть найдорожчому, можна знайти житло різної вартості, причому не завжди «дешевше» означає «гірше» за умовами проживання. Достатньо вибрати готель на відстані 200–300 метрів від пляжу замість «першої лінії», щоб відчути вилку цін. Крім того, на курортах Приазов’я дуже популярна послуга раннього бронювання, а сезон поділяється на «високий» та «низький». У деяких випадках це дозволяє заощадити до 40% витрат на житло.

А туристи, які не звикли обмежувати себе на відпочинку, зможуть знайти VIP-умови навіть у невеликих курортних селищах. Про такі розкручені регіони, як Кирилівка, Бердянськ чи Арабатка, говорити не доводиться — тут вибір житла преміум-класу зростає рік у рік.

6. Активний відпочинок та серфінг

Водні розваги
Водні розваги

Акваторія Азовського моря — одна із найкращих локацій в Україні для серфінгу. На всіх великих курортах Приазов’я є серф-споти та школи серфінгу, а природні умови підходять як для новачків, так і досвідчених спортсменів, які хочуть покращити свій клас.

У Бердянську, Кирилівці, Приморську та на Арабатській Стрілці інструктори серф-станцій поставлять на дошку та навчать кататися, а досвідченим серфінгістам запропонують прокат обладнання. Кирилівка та Арабатка, крім іншого, — це місця спортивних стартів національного та міжнародного рівнів.

Але активний відпочинок у Приазов’ї не обмежується екстремальним серфінгом. Велотуризм, поїздки на квадроциклах, морські прогулянки на катерах та яхтах, екскурсії на каяках, сапбординг — варіантів провести час на морі з користю для душі та тіла безліч.

7. Відпочинок взимку та в міжсезоння

Зима у Генічеську
Зима у Генічеську

Зими на азовському узбережжі м’які та малосніжні, тому заради морського повітря сюди можна сміливо приїжджати й у міжсезоння. Прогулянки узбережжям у Генічеську, Кирилівці, Бердянську, Урзуфі подарують релакс тим, хто втомився від міської метушні.

На Бердянській косі і в Приморську є санаторії, що працюють цілий рік. На Арабатській Стрілці будь-якої пори року доступні гарячі джерела в Щасливцевому та Стрілковому.

Міжсезоння у Приазов’ї — це справжній рай для рибалок. Восени, коли зникають натовпи відпочиваючих, настає найкращий час для ловлі піленгасу та кефалі. Найкращу наживку, лиманського черв’яка, можна накопати тут же, в лиманах. А «найкльовішими» місцями вважаються Арабатська Стрілка і Бердянська затока.

8. Природа та історія

Солончаки на острові Бирючий
Солончаки на острові Бирючий

Відпочинок на азовських курортах — це не лише морські купання та сонячні ванни. Приазов’я багате на заповідні місця та рукотворні пам’ятки. Часто цивілізація у вигляді баз відпочинку та готелів є сусідкою з дикою природою, як на острові Бірючий та Дальній Бердянській косі, але є й такі локації, куди можна потрапити лише з екскурсією.

Свої заповідні зони існують практично на всіх курортах азовського узбережжя:

Окремо варто сказати про маяків, які стоять уздовж всього узбережжя Азовського моря та є об’єктом окремого туристичного інтересу. Відпочиваючі не обходять їх увагою хоча б заради гарного фото на згадку. Маяки встановлені на Бердянській косі, у Бердянську, на Білосарайській косі, на острові Бірючий та в Генічеську.

9. Гарна логістика

Проїзд на Азовське море
Проїзд на Азовське море

Для мешканців навколишніх областей Азовське море фактично є курортом вихідного дня. Дорога з таких великих міст, як Дніпро, Харків, Запоріжжя,  займає максимум 4–5 годин, тому багато туристів вирушають на відпочинок у п’ятницю після роботи і повертаються додому ввечері в неділю, а іноді й у понеділок. Навіть без особистого автомобіля з більшості українських великих міст та обласних центрів практично на будь-який курорт Азова можна дістатися поїздом, рейсовим автобусом чи сезонними перевізниками. А для тих, хто віддає перевагу подорожам на авто, з травня по вересень є маса пропозицій у сервісах спільних поїздок.