Повернутися на головну

8 цікавих фактів про Азовське море

Щороку в останній тиждень вересня у світі відзначається Міжнародний день моря. Цього року він припадає на 29 вересня. Напередодні свята ми зібрали найцікавіші та маловідомі факти про найулюбленіше українцями море — Азовське.

Найбільш мілке

Відпочинок на Азовському морі
Відпочинок на Азовському морі

Азовське море офіційно є найбільш мілким у світі. Його максимальна глибина не перевищує 13,5 метрів, а середня становить трохи більше 7 метрів. Для порівняння: найбільша глибина Чорного моря — 2200 метрів, а середня — близько 1300 метрів.

Завдяки невеликій глибині Азовське море може справедливо називатися і найтеплішим. У найспекотніші літні місяці поверхневий шар води прогрівається до +30 °C, а температура найглибших, придонних шарів моря навіть за сильних морозів залишається плюсовою.

Найбільш прісне

Узбережжя Азовського моря
Узбережжя Азовського моря

Через постійний приплив прісних вод, який Азовському морю забезпечують річки, що впадають у нього, концентрація солі в його воді відносно невелика — в середньому 13,8‰. Це майже втричі менше, ніж у інших морів, зокрема Середземного, Егейського та Адріатичного. Тому серед «колег» воно є найбільш прісним. Хоча останніми роками через обмілення та пересихання рік рівень солоності Азовського моря поступово зростає, що, зокрема, робить його привабливим для медуз. До речі, через те, що в Азові мало солі, взимку в холод воно легко замерзає.

Найбільш континентальне

Панорама Азовського моря
Панорама Азовського моря

Азовське море набагато віддаленіше за інші від Атлантичного океану, з яким його пов’язує довгий ланцюжок з майже десятка морів і проток. Це дозволяє назвати його самим континентальним морем планети.

Наймолодше

Пляж на Азовському морі
Пляж на Азовському морі

Азовське море можна вважати наймолодшим у світі. Згідно з однією з найпоширеніших теорій його виникнення, з’явилося воно трохи більше семи тисяч років тому. Сталося це, коли в результаті природного катаклізму рівень води в Чорному морі різко піднявся, і воно подібно до вина з переповненого глечика, хлинуло через Керченську протоку в неглибоку долину, заповнивши її водою.

Море з косами

Обитічна коса
Обитічна коса

Азовське море відоме своїми косами. Їх у нього — чверть сотні. Найбільша — Арабатська Стрілка, завдовжки понад 100 км, північна частина якої є одним із найпопулярніших курортних регіонів країни. Серед інших відомих — Бердянська (22 км) та Обитічна (30 км). Всі вони «відгалужуються» від північного узбережжя Азова, загинаючись на захід прибережними течіями, що робить їх надзвичайно схожими одну на одну. Схожі вони й у міцності: навіть сильні шторми, що вирують в Азовському морі в осінньо-зимовий період, не руйнують їх, лише іноді перемиваючи на найвужчих ділянках.

Молюскові береги

Коса Пересип
Коса Пересип

Узбережжя Азовського моря встелене раковинами різних молюсків, яких у водоймі мешкає не менше 20 видів. Саме вони є основною для пляжів та кіс Азова. За химерні форми та незвичайні забарвлення раковин їх нерідко називають черепашками, а відпочиваючі змагаються, хто швидше знайде в піску найоригінальнішу. Наприклад, знайти на азовських пляжах рожеву черепашку вважається великою вдачею.

Люмінесцентне море

Степ та Азовське море
Степ та Азовське море

У другій половині серпня часто можна побачити, як Азовське море світиться у темний час доби. Чарівне підсвічування морської гладі створюють здатні до біолюмінесценції мікроорганізми, особливо планктон, який дрейфує в поверхневих шарах води та вздовж берегової лінії. У цей період у добре прогрітій воді він активно розмножується, і за рахунок величезної кількості істот, що фосфорескуються, здається, ніби світиться саме море.

Море риби

Рибалки на Азовському морі
Рибалки на Азовському морі

Азовське море надзвичайно багате на живі організми, зокрема рибу. За її кількістю на одиницю площі воно майже в 7 разів перевершує Каспійське море, у 40 разів — Чорне та у 150 — Середземне. Довгий час Азов славився осетровими: у небувалій кількості тут жили севрюга, осетр і білуга. Остання має особливу цінність; її, якщо вірити історикам, в Азові виловлюють понад дві з половиною тисячі років. Кажуть, одного разу до рибальських сіток потрапила білуга вагою кілька сотень кілограмів.

Останнім часом чисельність осетрових в Азовському морі почала різко знижуватися. Щоб урятувати становище, промисловий вилов цих видів заборонили, але це не допомогло: сьогодні в Азові практично не зустріти ні білуги, ні севрюги, ні осетра. Пов’язано це, насамперед, із зміною складу морської води, викликаною її забрудненням промисловими та іншими відходами.